Hét cikk hét napra I.
2015. október 03. írta: PekZo

Hét cikk hét napra I.

Kedves Olvasók!

A jövőben a Csodakamrán a terveim szerint kéthetente lenne egy hosszabb bejegyzés a művészettörténet egy-egy izgalmas témájáról, amikor is mélyebben elmerülünk a művészet csodás világában. Viszont, hogy a köztes időben se maradjon izgalmas olvasmány nélkül a művészetkedvelő közönség, ezekre a hetekre olyan, számomra érdekes cikkekből gyűjtögetek a Csodakamrába, hogy feltöltsem a készleteket, ami reményeim szerint másokat is érdeklődéssel tölt el. A válogatott cikkek témái, a csodakamrák természetéből fakadóan szerteágazóak, azzal a céllal, hogy az érdeklődők a világ különleges történeteivel, eseményeivel, és gondolatébresztő eszmefuttatásokkal ismerkedhessenek meg - már persze azokkal, amik az információ-óceán néha túlságosan is bő vizein éppen a hálómba akadtak.  

buchernarr.jpgSebastian Brant, Könyvek bolondja (1494)

Az eheti gyűjtemény: 

Bevezetés a reneszánsz könyvkészítés rejtelmeibe - A Getty Múzeum blogja a reneszánsz könyvek készítését járja körül. (angol nyelvű)

A pi élete - 3,14159265... érdekes ténynél még több is akad a cikkben a π történetéről. (magyar nyelvű)

800 vagy 800 ezer - Lehet, hogy egy Rembrandt képet vett valaki: a 800 dollárról induló licit 870 ezer dollárnál ért véget. (angol nyelvű)

Mekka - akkor és most - Így változtatta meg Mekkát a XIX. század végéhez képest a zarándokok tömege. (angol nyelvű)

Elveszett világ - Miért néz a nyugat nyugat felé, mit veszítünk a túlzott nyugatorientáltsággal? (angol nyelvű)

Penny Egyetem - A kávéházak szerepe a természettudomány fejődésében. (angol nyelvű)

Színtörténelem - Egyiptomi kék vagy patina? És melyik volt előbb? (angol nyelvű)