A kardkovács, a szegkovács és a paternosterkészítő
2016. május 07. írta: PekZo

A kardkovács, a szegkovács és a paternosterkészítő

Manapság sokat hallani arról, hogy unokáink már jórészt olyan munkakörben helyezkednek majd el, ami ma még nem is létezik. Ha visszanézünk pár évszázaddal korábbra, ott viszont mi találunk számos olyan foglalkozást, ami ma már nem vagy csak elvétve létezik. A Nürnbergi Tizenkét Testvér Alapítvány a XV. századtól évszázadokon át dokumentálta tagjai foglalkozását, bemutatva szerszámaikat, műhelyüket - ezek közül nem egy munkát ma már gépek végeznek, vagy néhány ember maradt, aki ezzel foglalkozik. Ma is továbbélnek azonban ezek a nevek családnévként, bármikor szembejöhet egy Kővágó (Steinmetz), egy Kardkovács (Schwertfeger) vagy egy Szíjgyártó (Gürtler) az utcán. 

Az ún. Zwölfbruderstiftung, vagy Zwölfbruderhaus vagyis Tizenkét Testvér Alapítvány, Tizenkét Testvér Háza első közössége Nürnbergben alakult a XIV. század végén. Az alapítványokat a begina-közösségek mintájára hozták létre, az elsőt a nürnbergi patrícius Konrad Mendel alakította meg 1388-ban. Az alapítvány idős kézműveseket fogadott be, akik már nehezen tudtak volna elhelyezkedni, szállást és étkezést biztosítottak nekik idős éveikre. Mendel unokája 1425-től a testvérekről portrét készített eredeti foglalkozásukról, egy műhelyt és a foglalkozás szerszámait bemutatva. az alapítvány egészen 1801-ig működött, akkor olvadt be Heilig-Geist-Spital-Stiftungba. A portrékat "Hausbuch"-ba gyűjtötték, ezekből összesen három kötetnyi létezik, több száz portréval, a kötetek felbecsülhetetlen értékű információt tartalmaznak a kézművesség történetéről.

A Mendel-ház mintájára számos jótékonysági szervezet alakult, Nürnbergben a másik Zwölfbruderstiftungot 1501-ben Matthäus Landauer alapította. Az alapítvány az utolsó ilyen típusú szervezet volt a a reformáció előtt, külön érdekessége volt, hogy polgári személy alapította. Az alapítvány célja hasonló volt a Mendel-féle alapítványéhoz, idős embereket fogadtak be, a szervezetet 1806-ban szüntették meg.

A következőkben a Mendel-féle portrékból látható egy válogatás a szakmákból. A rajzokon az adott testvér látható műhelyében munka közben, körülötte szerszámaival, esetleg a korábban elkészült munkáival. Feltűnik a dokumentumban a fémmegmunkálással kapcsolatos tevékenységek nagyfokú specializálása, számos kovácsszakma külön kerül megnevezésre. Néhány szakma ma már ezekből vagy teljesen eltűnt, vagy csak néhány helyen, kisebb műhelyekben foglalkoznak. 

nhb-001-harnischpolierer.jpgHarnysch palirer (Harnischpolierer) - páncéltisztító
nhb-002-paternostermacher.jpgPaternostrer (Paternostermacher; Paternosterer; Rosenkranzmacher) - "paternoster"-készítő, rózsafüzér-készítőnhb-003-panzerhemdenmacher.jpgSalbürett (Sarwürker; Salwirt; Salwürker; Kettenhemdmacher; Panzerhemdenmacher) - páncélingkészítőnhb-004-rockenmacher.jpgRockenmacher (Spinnrockenmacher) - rokkakészítőnhb-005-huhnertr_ger.jpgHüner trager (Hühnerträger) - csirkeszállítónhb-006-wollk_mmer.jpgKemmer (Wollkämmer) - gyapjúfésülőnhb-007-pergamenter.jpgPyrmetter; Permeter; Pergamenter (Pergamentmacher) - pergamenkészítőnhb-008-drahtzieher.jpgSchockentzieher (Schockenzieher; Drahtzieher) - drótművesnhb-009-harnischmacher.jpgPlatner (Plattner; Harnischmacher) - páncélművesnhb-010-wundarzt.jpgWundt Arzt (Wundarzt; Arzt) - seborvos, sebésznhb-011-fleischhacker.jpgFleyschhacker (Fleischhacker; Metzger) - mészárosnhb-012-gewurzkr_mer.jpgKromer (Krämer; Gewürzkrämer) - fűszeresnhb-013-sporenmacher.jpgSporer (Sporenmacher) - sarkantyúművesnhb-014-steinmetz.jpgSteinmycz (Steinmetz) - kővágónhb-015-messingschlager.jpgMessingslaher (Messingschlager) - rézverőnhb-016-gurtler_1.jpgGürtler - szíjgyártónhb-017-schnurriemenmacher.jpgschnürr macher (Schnürmacher; Schnürriemenmacher) - gombolyagkészítőnhb-018-weissgerber.jpgIrcher (Weißgerber) - fehértímár, fehérgyártónhb-019-sacktr_ger.jpgSack trager (Sackträger) - zsákhordónhb-020-laternenmacher.jpgLatternmacher (Laternenmacher) - lámpáskészítőnhb-021-seiler.jpgSayler (Seiler) - kötélgyártó, köteles, kötélverőnhb-022-nagelschmied.jpgNagler (Nagler; Nagelschmied) - szegkovácsnhb-023-feuerschlossmacher.jpgFeuerschloßmacher (Feuerschlossmacher; Büchsenmacher) - puskaművesnhb-024-fingerhutmacher.jpgFingerhuetter (Fingerhuter, Fingerhutmacher) - gyűszűkészítőnhb-025-schwertfeger.jpgSchwerdtfeger (Schwertfeger) - kardkovácsnhb-026-rinkelschmied.jpgRinckenschmid (Rinkelschmied) - csatkovácsnhb-027-haubenschmied.jpgHaubenschmidt; provisioner (Haubenschmied; Helmschmied; Schmied) - sisakkovácsnhb-028-rotgerber.jpgRotgerber (Gerber; Rotgerber) - vörös tímárnhb-029-bader.jpgBaader (Bader) - fürdősnhb-030-rotschmied.jpgRotschmidt (Rotschmied) - rézműves, rézkovácsnhb-031-kompassmacher.jpgCompastenmacher; Züngleinfeihler (Kompassmacher; Kompassnadelfeiler) - iránytűkészítőnhb-032-zirkelschmied.jpgZirckhelschmidt (Zirkelschmied) - körzőkovácsnhb-033-federschmucker.jpgFederschmückher; Fronboth (Federschmücker; Bote) tolldíszműves

___________

Források:

http://www.nuernberger-hausbuecher.de/

https://de.wikipedia.org/wiki/N%C3%BCrnberger_Hausb%C3%BCcher

https://de.wikipedia.org/wiki/Kl%C3%B6ster_und_Klosterh%C3%B6fe_in_N%C3%BCrnberg#Mendelsche_Zw.C3.B6lfbr.C3.BCderhausstiftung

http://bibliodyssey.blogspot.hu/2008/12/brothers-in-craft.html

https://jeffpeachey.com/2009/05/05/house-books-of-the-nuremberg-12-brothers-foundation/

http://www.medievalists.net/2014/06/06/jobs-middle-ages/

https://hu.wikipedia.org/wiki/Begin%C3%A1k

süti beállítások módosítása