A da Vinci-mód
2016. július 16. írta: PekZo

A da Vinci-mód

Leonardo da Vinci zsenije még azok előtt is ismert, akiket nem annyira foglalkoztat a művészet. A festészetben számos követője, tanítványa akadt, akiknek képei néha annyira hasonlítanak a nagy mesterére, hogy még a szakértőket is hosszas vitára készteti. Őket hívjuk leonardeschi művészeknek.

Az, hogy a mester és a tanítvány képei között találunk hasonlóságot, az nem meglepő, a mester másolása bevett tanulási módszer volt. Leonardo is így kezdte, nem kisebb mestere volt, mint Andre del Verrocchio, aki egyaránt otthonosan mozgott a szobrászat, az aranyművesség és a festészet birodalmában is, szintén nála tanult Domenico Ghirlandaio, Pietro Perugino, Sandro Botticelli és Lorenzo di Credi. Giorgio Vasari szerint Leonardo közreműködött a Krisztus megkeresztelése Verrocchio festményen is, ami olyan jól sikerült, hogy mestere az eredményt látva soha többé nem fogott ecsetet. 

verrocchio_leonardo_da_vinci_battesimo_di_cristo_google_art_project.jpgAndrea del Verrocchio, Krisztus megkeresztelése - részlet (1470-75)

Leonardo 1472-ben nyert felvétel a Szent Lukács-céhbe, ami az orvosok és festők, művészek céhe volt, Verrocchio műhelyét végül 1477-ben hagyta el. Mikor 1482-ben Milánóba ment Giovanni Ambrogio és Evangelista de Predisnél és négy bátyjánál lakott, előbbiek a Sziklás Madonna munkálataiban segédkeztek Leonardonak. Miután hírnevet szerzett, számos tanítványa volt, illetőleg próbálkozott Leonardo vívmányainak saját műveibe történő átültetésével: Giovanni Antonio Boltraffio, Ambrogio de Predis, Bernardino de' Conti, Francesco Napoletano, Andrea Solario, Marco d'Oggiono, és Salaì (Giacomo Caprotti vagy Andrea Salaino) inkább tanítványnak mondható, és a követők közé sorolhatjuk a következő alkotókat: Il Sodoma (Giovanni Antonio Bazzi), Giovanni Francesco Rustici, a fiatal Francesco Melzi, Giampietrino, Bernardino Lanino, Cesare da Sesto, Cesare Magni, Martino Piazza da Lodi és Bernardino Luini.

A másolás vagy követés jelentheti egyrészt kompozíciós elemek ismétlését, az arcok kidolgozását, de esetenként akár teljes képek másolatát is. A következőkben egyes Leonardo képekhez kapcsolódva láthatjuk a - néha kísértetiesen nagy - hasonlóságot. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ezek a művészek nem tudtak festeni, sőt, Leonardot példaképnek tekintve igencsak magas mércét állítottak maguk elé. 

leonardo_da_vinci_virgin_and_child_with_st_anne.jpg  Leonardo da Vinci, Szűz Mária a gyermekkel és Szent Annával (1500-1513)francesco_melzi_st_anne_with_the_virgin_and_the_child_embracing_a_lamb-1520-25.jpgFrancesco Melzi, Szűz Mária a gyermekkel és Szent Annával (1520-25)cesare-dasesto-madonna-gyermek-1520.jpgCesare da Sesto, Madonna gyermekével és báránnyal (1520)luini-madonna-thyssen.jpgBernardino Luini, Madonna gyermekével és báránnyal (1520)

leonardo_da_vinci_vergine_delle_rocce_1483-86.jpgLeonardo da Vinci, Sziklás Madonna (1483-86)marco-d-oggiono-madonna-christ-stjohn-1510.jpgMarco d'Oggiono, Madonna gyermekével, Szent Jánossal és egy angyallal (1510)boltraffio-madonna_and_child_with_saint_john_the_baptist_saint_sebastian_and_donor_bassiano_da_ponte-1508.jpgGiovanni Antonio Boltraffio, Madonna gyermekével és szentekkel (1508)

A Keresztelő Szent Jánost ábrázoló kép érdekessége, hogy elképzelhető, hogy modellül az a Giacomo Caprotti (Salaì) szolgált, aki Leonardo tanítványa is volt. Alakját szintén többen másolták, egyesek az arcot a Mona Lisához is hasonlították. 

leonardo_da_vinci_saint_john_the_baptist.jpgLeonardo da Vinci, Keresztelő Szent János (1513-16)marco-d-oggiono-stjohn_1.jpgMarco d'Oggiono, Keresztelő Szent János (XVI. sz. első fele)giampetrino-stjohn-1530s.jpgGiampetrino, Keresztelő Szent János (1530-as évek)

Leonardo nőalakjai szintén jellegzetesek a legkorábbi időktől, Sziklás Madonna képei (Párizs - 1483-86 között készült, és London - 1495-1508 között készült), Madonna Littája (ami nem is biztos, hogy az övé, de erről később) vagy az alábbi Leonardo-rajz, amely egy női fejet ábrázol, mind jellegzetesek, enyhén megdől a fej és ajkán a Mona Lisán is feltűnő félmosoly húzódik. Számos alkotó próbálta saját képén is másolni, ahogy Leonardo is szívesen alkalmazta ezt a motívumot más képein is.

virgin_london.PNGLeonardo da Vinci, Sziklás Madonna (1495-1508)leonardo_da_vinci-lascapigliata-1508.jpgLeonardo da Vinci, La Scapigliata (1508 körül)boltraffio-rozsasmadonna-1480s.jpg

boltraffio-rozsasmadonna-teljes-1480s.jpg Giovanni Antonio Boltraffio, Rózsás Madonna (1480-as évek)napoletano-madonna-child-1490-1510.jpgFrancesco Napoletano, Madonna gyermekével (1490-1510)cesare-da-sesto-madonna-gyermek-sztkatalin-det-1515-1520.jpg

cesare-dasesto-madonna-gyermek-sztkatalin1515-1520.jpgCesare da Sesto, A Szent család és Szent Katalin (1515-20)luini-madonna-child-catherine-barbara-1522-25.jpgBernardino Luini, Madonna gyermekével, Szent Katalinnal és Szent Barbarával (1522-25)marco-d-oggiono-madonna-violet-1510-20.jpgMarco d'Oggiono, Violás Madonna (1510-20)francesco_melzi_madonna_and_child_in_a_jasmine_bower-1520c.jpgFrancesco Melzi, Madonna a jázminlugasban (1520 körül)cesare-magni-madonna-gyermekdet-1530k.jpg

cesare-magni-madonna-gyermek1530k.jpgCesare Magni, Madonna gyermekkel (1530 körül)andrea_solario-salome-det_1519.jpg

andrea_solario-salome-1519.jpgAndrea Solario, Salomé Keresztelő Szent János fejével (1519)andrea_solario_mary_magdalen-1524.jpgAndrea Solario, Mária Magdolna (1524)bernardino_luini_the_magdalen_1525.jpgBernardino Luini, Mária Magdolna (1525)giampetrino-st_mary_magdalene_c_1530.jpgGiampetrino, Mária Magdolna (1530)

Természetesen Leonardo ma leghíresebb műve, a Mona Lisa is megihlette már a kortárs alkotókat is, több másolat is született a XVI. században, ezek közül nem mindegyik alkotója ismert ma. A korábban modellként megjelenő Salaì maga is festett, ahogy lentebb látható, jó tanítvány volt.

mona_lisa.jpgLeonardo da Vinci, Mona Lisa másnéven La Gioconda (1503-05)gioconda_copia_del_museo_del_prado_restaurada.jpgismeretlen alkotó, Mona Lisa másolata (1506-1516)salai-mona_lisa_thalwil.JPGSalaì, Mona Lisa másolata (XVI. század első fele)salai-monna_vanna-1510.jpgSalaì, Monna Vanna (XVI. század első fele)

Leonardo másik híres képe, a Milánóban található Utolsó vacsora szintén azon képek közé tartozik, amit sokat másoltak követői. Sajnos az eredeti állapota már az elkészülte után nem sokkal romlásnak indult, a kísérletező Leonardo ugyanis száraz vakolatra vitte fel a festéket, nem pedig a szokásos nedvesre. A másolatok minden alakot, minden mozdulatot igyekeztek visszaadni, még az apostolok csoportjai is ugyanolyanok.

ultima_cena_da_vinci_5.jpgLeonardo da Vinci, Utolsó vacsora (1495-98 körül)cesare-magni_copia_cenacolo_1520c.jpgCesare Magni, Utolsó vacsora (1520 körül)giampietrino-last-supper-ca-1520.jpgGiampetrino, Utolsó vacsora (1520 körül)

A legérdekesebb esetek azok, amikor maguk a tudosók sem tudják eldönteni, hogy egy adott festmény a nagy művészhez, vagy tanítványához tartozik-e. Ilyen az a kép is, amit egyes tudósok Leonardo da Vincinek, mások Ambrogio de Predisnek tulajdonítanak. Hasonló a helyzet a Madonna Litta című festmény esetében, ahol Leonardo mellett Giovanni Antonio Boltraffio vagy Marco d'Oggiono szerzősége is felmerül.  

ambrogio_de_predis_portrait-of-musician-1490s.jpgLeonardo da Vinci vagy Ambrogio de Predis, Zenész portréja (1490-es évek)leonardo_da_vinci_attributed_madonna_litta.jpgLeonardo da Vinci, Giovanni Antonio Boltraffio vagy Marco d'Oggiono, Madonna Litta (1490)

Láthattuk sok esetben a hasonlóságot a mester és tanítványai művészete között, de azt is, hogy néha meg a szakértők is elbizonytalanodnak egy-egy kép szerzősége kapcsán. Számunkra az a legfontosabb, hogy élvezzük a szépséget, amit az festők vászonra vittek.

_________

Csodakamra a Facebookon és a Tumblren is!

Források:

https://en.wikipedia.org/wiki/Leonardo_da_Vinci

https://en.wikipedia.org/wiki/Giovanni_Antonio_Boltraffio

https://en.wikipedia.org/wiki/Cesare_da_Sesto

https://en.wikipedia.org/wiki/Giampietrino

https://en.wikipedia.org/wiki/Giovanni_Agostino_da_Lodi

https://en.wikipedia.org/wiki/Bernardino_Luini

https://en.wikipedia.org/wiki/Cesare_Magni

https://en.wikipedia.org/wiki/Marco_d%27Oggiono

https://en.wikipedia.org/wiki/Francesco_Melzi

https://en.wikipedia.org/wiki/Giovanni_Ambrogio_de_Predis

https://en.wikipedia.org/wiki/Sala%C3%AC

https://en.wikipedia.org/wiki/Andrea_Solari

https://it.wikipedia.org/wiki/Francesco_Napoletano

Képek:

https://en.wikipedia.org/wiki/File:Verrocchio,_Leonardo_da_Vinci_-_Battesimo_di_Cristo_-_Google_Art_Project.jpg

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Leonardo_da_Vinci_-_Virgin_and_Child_with_St_Anne_C2RMF_retouched.jpg

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Leonardo_Da_Vinci_-_Vergine_delle_Rocce_(Louvre).jpg

http://www.wga.hu/frames-e.html?/html/l/leonardo/04/2scapigl.html

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Leonardo_da_Vinci_-_Saint_John_the_Baptist_C2RMF_retouched.jpg

https://en.wikipedia.org/wiki/File:Mona_Lisa.jpg

http://themonalisamyth.com/wp-content/uploads/2013/11/Lady-with-Ermine.jpeg

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Last_Supper_(Leonardo_da_Vinci)

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Leonardo_da_Vinci_attributed_-_Madonna_Litta.jpg

https://www.google.com/culturalinstitute/beta/asset/the-virgin-and-child-the-madonna-of-the-rose/HgEu6e_hfCmffg?hl=hu - Boltraffio, 1480-as évek

https://www.google.com/culturalinstitute/beta/asset/portrait-of-a-boy-as-saint-sebastian/vgFyYYp9kM5qrg?hl=hu - Boltraffio, 1490-es évek

https://www.google.com/culturalinstitute/beta/asset/madonna-and-child-with-saint-john-the-baptist-saint-sebastian-and-donor-bassiano-da-ponte/OAG79T-BrZIH0A?hl=hu -  Boltraffio, 1508

http://www.wga.hu/frames-e.html?/html/l/leonardo/05copies/5leda.html - Cesare da Sesto, 1505-10

https://www.hermitagemuseum.org/wps/portal/hermitage/digital-collection/01.+Paintings/29582/?lng=en - Cesare da Sesto, 1515-1520

https://www.google.com/culturalinstitute/beta/asset/the-virgin-and-child-with-a-lamb/iwF8cqJidZ7mZg?hl=hu - Cesare da Sesto, 1520

http://static1.squarespace.com/static/53d1d528e4b03aa34500543a/546f90a0e4b01af8959ccb21/546f93c9e4b0b668042a6a6e/1416598496434/Giampietrino-Last-Supper-ca-1520.jpg?format=2500w - Giampetrino, 1520

http://cfile230.uf.daum.net/image/16649F384D22C5E50755EF - Giampetrino, 1530 körül

http://www.hermitagemuseum.org/wps/portal/hermitage/digital-collection/01.+Paintings/29768 - Giampetrino, 1530-as évek

http://www.gallerieaccademia.it/sites/default/files/styles/colorbox/public/works/images/0599_0.jpg?itok=1hDUXoAF - Giovanni Agostino da Lodi, 1500 körül

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:1503_Maria_mit_dem_Kind_und_den_Heiligen_Joseph_und_Lucia_anagoria.JPG?uselang=fr - Giovanni Agostino da Lodi, 1503

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Giovanni_Agostino_da_Lodi_001.jpg?uselang=fr - Giovanni Agostino da Lodi, 1505

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bernardino_Luini_-_The_Magdalen_-_WGA13766.jpg - Bernardino Luini, 1520-25

http://www.wga.hu/frames-e.html?/html/l/luini/father/2/madonna.html - Bernardino Luini, 1522-25

http://www.museothyssen.org//img/obras_grande/1977.108.jpg - Bernardino Luini, 1523-25

http://www.diegocuoghi.com/coltello/files/cesare_magni_copia_cenacolo_750.jpg - Cesare Magni, 1520 körül

http://www.sothebys.com/en/auctions/ecatalogue/2016/master-paintings-evening-sale-n09460/lot.19.html - Cesare Magni, 1530 körül

http://www.sothebys.com/en/auctions/ecatalogue/2012/so-baroni-n08857/lot.5.html - Cesare Magni, 1530-as évek

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Marco_d%27Oggiono_-_The_Archinto_Portrait_(National_Gallery,_London).jpg - Marco d’Oggiono, 1494

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/22/c8/29/22c829e250b9d8fa7f6f24e1e981b6ee.jpg - Marco d’Oggiono, 1510-20

https://c1.staticflickr.com/5/4056/4692894792_217dd7dca9_b.jpg - Marco d’Oggiono, 1510

https://c2.staticflickr.com/8/7322/10632971655_107da0dfba_b.jpg - Marco d’Oggiono, é.n.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Francesco_Melzi_-_Portrait_of_Leonardo_-_WGA14795.jpg - Francesco Melzi, 1510 körül

https://www.google.com/culturalinstitute/beta/asset/madonna-and-child-in-a-jasmine-bower/OAHwJuMjez13TA?hl=hu - Francesco Melzi, 1520 körül

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Francesco_Melzi_-_St_Anne_with_the_Virgin_and_the_Child_Embracing_a_Lamb_-_WGA14796.jpg - Francesco Melzi, 1520-25

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Leonardo_da_Vinci_-_Portrait_of_a_Musician.jpg - Giovanni Ambrogio de Predis, 1490

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ambrogio_de_Predis_-_Girl_with_Cherries.jpg - Giovanni Ambrogio de Predis, 1491-95

http://www.wga.hu/html_m/p/predis/ambrogio/portram.html - Giovanni Ambrogio de Predis, 1502

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/3c/ef/30/3cef308ca60485922b18ca6350305de6.jpg - Salai, é.n.

http://www.metmuseum.org/art/collection/search/437699 - Andrea Solario, 1505-10

https://en.wikipedia.org/wiki/File:Andrea_Solario_-_Mary_Magdalen_-_Walters_37509.jpg - Andrea Solario, 1524

http://www.metmuseum.org/art/collection/search/437698 - Andrea Solario, é.n.

http://upyourpic.org/images/201405/jwy37pxor9.jpg - Francesco Napoletano, 1490-1510

http://pinacotecabrera.org/en/collezione-online/opere/madonna-and-child-napoletano/ - LE KELL TÖLTENI

https://ca.wikipedia.org/wiki/La_Gioconda_(c%C3%B2pia_del_Museu_del_Prado) - Prado Mona Lisa, 1506-16



 

süti beállítások módosítása