Elefánttal az Alpokon át
2016. június 18. írta: PekZo

Elefánttal az Alpokon át

Miért egy elefánt a hotel jelképe? - kérdezte útitársam a reggelinél a ljubljanai Hotel Slonban. Hogy egy európai kisváros szállodája milyen okból választ egy egzotikus állatot szimbólumának, nem tudtam. Egy barátom révén korábban megismert történet azonban akár szóba is jöhetett magyarázatként. Alighanem ez az egyik legeredetibb kalandtúra, amire Hannibál óta Európában sor került, ráadásul ennek is már lassan ötszáz éve. 

Szulejmán és Fritz valószínűleg kisebbfajta attrakciónak számítottak az ünnepekre készülődő Brixenben. Ők sem igen gondolhatták, hogy az 1551. év karácsonyát az Alpokban töltik, ahogy azt sem, hogy utazásuk nyomai még évszázadok múlva is megmaradnak. Ennek több oka is volt, az egyik, hogy nem nagyon tudták mi az a karácsony, a másik, hogy Szulejmán egy indiai elefánt volt, Fritz, vagyis inkább Szubhro pedig az elefánt mahutja, gondozója. Kalandos útjuk az 1510 óta portugál uralom alatt álló indiai Goából a bécsi császári udvarig vezetett.

soliman-brixenhotel.jpgSzulejmán a Hotel Elephant épületének oldalán Brixenbenorteliusworldmap1570_1.jpgA portugál hajózási útvonal Goából Lisszabonba (Ortelius 1570-es világtérképe)

Mielőtt rátérünk a történet részleteire, érdemes egy kicsit körülnézni, hogyan festett Európa számunkra érdekes részén az uralkodói családok kapcsolati hálója ebben a korban. Egyszerre volt bonyolult és egyszerű a kép. Bonyolult, mert sokan egyszerre több ország uralkodójaként is számításba jöttek, ahol különböző számozással szerepeltek az uralkodói listán, és számos rokonházasság köttetett, de egyszerű is, mert egy család szinte minden fontosabb királyi házban jelen volt: a Habsburgok.

Esetünkben az egyik oldalról Habsburg vagy Szép Fülöpig és feleségéig Aragóniai vagy Őrült Johannáig kell visszamennünk. Az ő gyermekeik voltak V. Károly és I. Ferdinánd, ezen a néven német-római császárok, továbbá Katalin. Ez utóbbi annak a III. Jánosnak volt a felesége, akinek révén az elefánt Miksához került. Miksa I. Ferdinánd gyermeke volt és V. Károly gyermekéhez, Máriához ment hozzá, vagyis ők egymás unokatestvérei voltak. Nem volt ez példa nélküli, V. Károly ugyanis ahhoz a Portugáliai Izabellához ment hozzá, aki neki szintén unokanővére volt, hiszen Izabella anyja az az Aragóniai Mária volt, aki Aragóniai Johanna, tehát V. Károly anyjának testvére volt, mindketten egyébként gyermekei Aragóniai Ferdinándnak és Kasztíliai Izabellának, a párnak, akinek uralkodása alatt egyesült a két spanyol királyság, kiűzték a mórokat az Ibériai-félszigetről és hajót adtak Kolombusznak, hogy megkeresse Indiát.

Ha esetleg kevésbé volt követhető a rokoni szálak fenti bogozása, íme a családfa, kettős vonallal a házasság, sima vonallal a leszármazók láthatók, akik történetünkben szerepet kapnak, középen az ifjú párral.

soliman-csaladfa-kep.jpgCsaládi körben a XVI. századi Európa uralkodói

william_scrots_miksa.jpgWilliam Scrots, Miksa portréja (1544)arcimboldo-maximilian.jpgGiuseppe Arcimboldo (?), Miksa családja körében (1555)

I. Átkelés az Ibériai-félszigeten és Földközi-tengeren

Az elefánt mint királyi ajándék hatalmat szimbolizál, azét is aki adja, hiszen messzi földről tudta beszerezni az ajándékozó, és azét is aki kapja, mert ő pedig el tud tartani egy ilyen különleges és hatalmas állatot. Nem ő volt az első "vastagbőrű", aki ajándékként végezte. III. János apja, I. Mánuel X. Leo pápának küldött ajándékba elefántot és orrszarvút is, előbbi két évig élt Rómában, hamar a pápa kedvence lett; utóbbi, még a Rómába tartó úton hajótörést szenvedett és elpusztult. Történetünk főhőse, indiai elefánt volt, az indiai Goából Lisszabonba érkezett Európába, majd innen indult hosszú útjára a fél kontinenst átszelve.

soliman-itinerary-map-europe_1560.jpgSzulejmán európai útvonala a korabeli Európát ábrázoló térképen

A források több verziót is említenek, hogyan jutott Miksa az állat birtokába. Az egyik szerint Lisszabonból Valladolidba került az elefánt, eredetileg Habsburg Károly asztúriai hercegnek szánták ajándékba az állatot, de amikor kiderült, milyen bonyolult és költséges a tartása Miksához került. A másik verzió szerint az elefántot III. János fia, János herceg ajándékozta Habsburg Johannának, aki Máriának, Miksa feleségének volt a húga és innen került 1551-ben Miksához, aki nagy barátja volt a különleges állatoknak, természeti ritkaságoknak. A Szulejmán nevet III. János ajánlotta Miksának, hiszen így a Habsburgok ősellenségének számító Szulejmán szultánt mintegy szolgájává tenné és megalázná az elefánt képében.

A családban nem ő az első Miksa, aki pompakedvelő, I. Miksa császár, történetünk hősének dédapja, akit sokszor csak az utolsó lovagként emlegettek, szintén élvezte a császárság örömeit. Egyik vállalkozásáról a Csodakamra oldalán is beszámoltunk (részletek itt).

Miksa egyébként nevelési célzattal került a spanyol udvarba, történt ugyanis, hogy a fiatal trónörökös elcsábult a katolikus Habsburgoknál eretnek tannak számító protestáns vallásmagyarázat felé, még 1543-ban (16 évesen) jó barátságba is került Ágost szász választófejedelemmel, aki a protestáns hitet gyakorolta. Ezért "a fiú érdekében" 1544-ben Spanyolországba küldték, ahol V. Károly uralkodott. Miksa 1548-ban feleségül vette V. Károly lányát, Máriát Valladolidban, aki később összesen 8 gyermekkel ajándékozta meg őt. 

A furcsa társaság: az elefánt és gondozója, Miksa, felesége és gyermekeik, valamint kíséretük Valladolidból 1551 augusztusában indultak útnak. A hercegi páron és gyermekeiken kívül nagyjából száz ló, lovasok és egyéb kísérőszemélyzet és persze Szulejmán alkotta a furcsa úti társaságot. Először szárazföldön Barcelonába mentek, ahol francia fosztogatókba botlottak, emellett egy török flotta is fenyegette a Földközi-tengeren őket, így október 20-ig halogatták az indulást. Miután kihajóztak, november elején néhány hajójukat franciák támadták meg, és számos értékes spanyol lovat zsákmányoltak. Genovába végül 1551. november 12-én érkeztek meg.


01-lisbon_lisbonne_lisboa_1572.pngFranz Hogenberg és Georg Braun, Civitates Orbis Terrarum (első kiadás 1572) - Lisszabon02-valladolid_1574.jpgFranz Hogenberg és Georg Braun, Civitates Orbis Terrarum (első kiadás 1572) - Valladolid03-barcelona.jpgFranz Hogenberg és Georg Braun, Civitates Orbis Terrarum (első kiadás 1572) - Barcelona

II. Átkelés Itálián és az Alpokon

Itáliában több állomása is volt útjuknak, egyfajta diadalmenetként Genovából Milánó, Piacenza, Cremona, Mantova és Verona érintésével december 13-án érkeztek Trentoba (németül: Trient, régebben Trident), ahol éppen befejezték arra az évre a zsinati tanácskozást. Építettek egy fából készülő elefántot, amiből tűzijátékot lehetett kilőni, Szulejmánnal pedig, akit Habsburg felségjelvényekkel szerszámoztak fel, nagy sikerrel vonultak végig a városon. 

Ezt követően Bolzanoba/Bozenbe indultak, ahol remélték, hogy a tiroliak a tridenti fogadtatáshoz hasonlóban részesítik a társaságot, erre azonban nem került sor. Az elhúzódó diplomáciai tárgyalások miatt Miksa a családját és Szulejmánt előreküldte Bressanoneba/Brixenbe, ahol aztán a karácsonyt töltötték. Andrä Posch ekkor még "Herberge auf dem hohen Felde" nevű szállójában 14 napig látta vendégül a menetet. A brixeni fogadó azonban hamarosan nevet változtatott, Szulejmán után a "Würthshaus zum Helepfanten" nevet kapta, és a ház falán is megörökítették az állatot (lásd a fenti képen). A hotel még mai is működik és büszke egykori névadójára. 

soliman-map-genova-to-brixen.jpgGenovától Brixenig - 1551 november 12. és december vége között04-genova.jpgFranz Hogenberg és Georg Braun, Civitates Orbis Terrarum (első kiadás 1572) - Genova05-milano.jpgFranz Hogenberg és Georg Braun, Civitates Orbis Terrarum (első kiadás 1572) - Milánó06-piacenza.jpgJodocus Hondius, Nova et Accurata Italiae Hodiernae Descriptio (1626) - Piacenza07-cremona.jpgPietro Bertelli, Theatrum Urbium Italicarum (1599) - Cremona08-mantova.jpgFranz Hogenberg és Georg Braun, Civitates Orbis Terrarum (első kiadás 1572) - Mantova09-verona_1.jpgPaolo Frambotti, Verona térképe (1648)10-trento.jpgFranz Hogenberg és Georg Braun, Civitates Orbis Terrarum (első kiadás 1572) - Trento/Trident11-bozen-bolzano_1649.JPGMatthäus Merian, Bolzano/Bozen térképe (1649)12-brixen-bressanone.jpgFranz Hogenberg és Georg Braun, Civitates Orbis Terrarum (első kiadás 1572) - Brixen/Bressanone

A karácsonyi pihenő után, útjukat folytatván a Brenner-hágón gyalogszerrel keltek át, így jutottak el Innsbruckig január 6-án. Ma ezen az útvonalon halad az autópálya, de akkoriban a nagyjából 80 km-es a távolságot Brixen és Innsbruck között, télen az Alpokon át nem lehetett egyszerű legyőznie a társaságnak. Innsbruckban Miksa találkozott V. Károllyal, akivel annak öröklési terveit vitatta meg. V. Károly ekkor még a két ág, a spanyol és az osztrák ág váltakozó császárságán gondolkozott, vagyis őt Ferdinánd követné az osztrák ágból, ezt követően pedig Fülöp, Károly fia lenne a Szent Római Birodalom császára, így Miksa csak ezután számíthatott volna a trónra. Ebből az ötletből később nem lett semmi, V. Károly 1554 és 1556 között az összes címéről lemondott, Ferdinánd német-római császár lett, Fülöp pedig spanyol király és a spanyol koronához tartozó területek ura lett, és ez a továbbiakban is így maradt, a két ág kettészakadt, Miksa végül 1564-től volt császár és király, többek között magyar király is (ilyenként első, császárként viszont második). 

soliman-map-brixen-innsbruck.jpga Brenner-hágón át Brixentől Innsbruckiginnthal.jpgFranz Hogenberg és Georg Braun, Civitates Orbis Terrarum (első kiadás 1572) - Az Inn-völgy (fent), Schlossberg (balra lent) és Steinach am Brenner (jobbra lent) 

III. Sétahajózás Ausztriában

Innsbruck után, Hall in Tirolban hajóra szálltak, ami nagyban megkönnyítette az utazást, főleg annak fényében, hogy a téli időjárás egyre jobban kimutatta a foga fehérjét. Wasserburg am Innbe január 24-én értek, itt Miksa megbetegedése miatt hosszabb időre megálltak. Bár az utazást folytatták, Mühldorf am Innben újra meg kellett állniuk, ezúttal Mária, Miksa feleségének terhessége miatt.

soliman-map-innsbruck-wien.jpgInnsbrucktól Bécsig - 1552 január 6. és március 6. között

Passauba és így a Dunához február végén érkeztek, ahol a városi krónikák "egy hatalmas nagy, élő "Helefanndt" érkezéséről számoltak be. Útjukat Linz felé folytatták, ahol Jörg Hutter, a város polgármestere a főtér egy házán állított emléket egy relieffel a furcsa látogatónak.  

hauptplatz_21_linz.jpgLinz, Hauptplatz 21

Bécsbe március 6-án érkezett a hajó, másnap pedig parádé közepette vonultak végig a császárvároson a Kärntner Kaputól a Wasserglacis városrészben lévő pajtáig, ahol először elhelyezték Szulejmánt. Félelemmel vegyes kíváncsiság kísérte az óriás teremtmény jövetelét. A nagy ünneplés közbeni kavarodásban például egy kislány beesett az elefánt lábai elé, akit az elefánt állítólag gyengéden felemelt ormányával és visszaadott édesanyjának. Hálából az épületet egy Szulejmánt ábrázoló festménnyel díszitették, az épületet a XIX. században elbontották, egy 1720-as metszeten látszik egy része a képnek.  

soliman-elephantenhaus-wien.jpg1720-as metszet a bécsi "Elefantenhaus"-ról

Végcélja az ebersdorfi menazséria volt, végül a nem megfelelő táplálás és az elégtelen tartási körülmények miatt Szulejmán 1553 decemberében végezte be földi pályafutását, legalábbis mint élő állat.

Egyik mellső lábából ugyanis széket faragtak, ami a mai napi megtalálható Kremsmünsterben, a többi részét kitömték, és először Ebersdorfban tartották, míg nem Miksa 1572-ben Albert bajor hercegnek adományozta. Albert, Miksához hasonlóan szintén nagy kedvelője volt az ilyen dolgoknak, az elefántot csodakamrájában helyezte el, ahol 400 évig jártak csodájára.

soliman-elefantenstuhl.jpgaz elefánt-szék Kremsmünsterbensoliman-elephantumzugfoto.jpgkorabeli fotó az elefánt szállításáról 1928-ban

A kitömött állat túlélte a második világháborús bombázásokat is, 1928 óta a Bajor Nemzeti Múzeumban tárolták, de sajnos a tárolás közben benedvesedett a bőre, így a háború utáni szükséghelyzetben végül cipőnek való bőrként "hasznosították" a maradványokat.

Linzben, Wasserburg am Innben és Bécsben kis emlékmű őrzi a különös utazás történetét, számos városban található Elefánt Hotel az egykori útvonal környékén, sőt még akár nagyobb távolságban is: Rovereto, Trient, Bozen, Klausen, Bruneck, Sterzing, Innsbruck, Auer, Sand bei Taufers, Hall, Salzburg, Linz, Graz, Stein an der Donau, Lambach, Ljubljana.

És hogy ez volt-e a magyarázat a Hotel Slon elefántjára? Mint utóbb megtudtam, a slon szlovénül elefántot jelent. A recepción rákérdeztem a név eredetére, a kezembe nyomtak egy brossúrát, ami a hotel történetét taglalta, benne Miksával és Szulejmánnal. Ugyan a hotel szerint a mai épület annak a fogadónak a helyén áll, ahol a császár megszállt, mikor az elefánttal erre jártak, erre egyik beszámoló sem utalt,  eredetmítosznak mindenesetre, úgy hiszem, megteszi. 

__________

Csodakamra a Facebookon és a Tumblren is!

Források:

http://www.hotelslon.com/about-the-hotel/history.htm slon

https://de.wikipedia.org/wiki/Soliman_(Elefant)

https://en.wikipedia.org/wiki/Suleiman_(elephant)

http://www.wikiwand.com/de/Soliman_(Elefant)

https://en.wikipedia.org/wiki/D%C3%BCrer%27s_Rhinoceros

https://en.wikipedia.org/wiki/Hanno_(elephant)

http://www.zoobudapest.com/ezt-latnod-kell/kiallitasok/vastagboru-oriasok

http://www.brixen.org/de/soliman/programm/geschichte-von-soliman.html

https://hu.wikipedia.org/wiki/Habsburg_M%C3%A1ria_magyar_kir%C3%A1lyn%C3%A9_(1528%E2%80%931603) - Habsburg Mária

https://hu.wikipedia.org/wiki/Miksa_magyar_kir%C3%A1ly - II. Miksa

https://hu.wikipedia.org/wiki/I._Ferdin%C3%A1nd_magyar_kir%C3%A1ly - I. Ferdinánd

https://hu.wikipedia.org/wiki/Jagell%C3%B3_Anna_magyar_kir%C3%A1lyn%C3%A9 - Jagelló Anna

https://hu.wikipedia.org/wiki/V._K%C3%A1roly_n%C3%A9met-r%C3%B3mai_cs%C3%A1sz%C3%A1r - V. Károly

https://hu.wikipedia.org/wiki/Portug%C3%A1liai_Izabella_n%C3%A9met-r%C3%B3mai_cs%C3%A1sz%C3%A1rn%C3%A9 - Portugáliai Izabella

https://hu.wikipedia.org/wiki/III._J%C3%A1nos_portug%C3%A1l_kir%C3%A1ly - III. János

https://hu.wikipedia.org/wiki/Habsburg_Katalin_portug%C3%A1l_kir%C3%A1lyn%C3%A9 - Habsburg Katalin

https://hu.wikipedia.org/wiki/I._M%C3%A1nuel_portug%C3%A1l_kir%C3%A1ly - I. Mánuel

https://hu.wikipedia.org/wiki/Arag%C3%B3niai_M%C3%A1ria_portug%C3%A1l_kir%C3%A1lyn%C3%A9 - Aragóniai Mária

http://wwwg.uni-klu.ac.at/kultdoku/kataloge/19/html/1609.htm

http://www.kremayr-scheriau.at/assets/buxmedia/dca5955ba1081f3abc00964e02a30eac.pdf

https://radiergummi.wordpress.com/tag/soliman/

http://www.ffl.de/film/soliman/

https://www.youtube.com/watch?v=9smiO25vS5whttp://www.felinx.de/MarianneZollner/index.php/ueber-mich/mein-engagement/82-soliman.html

http://www.sagen.at/texte/sagen/oesterreich/wien/allgemein/derersteelefant.html

http://www.litera.hu/hirek/egy-tortenet-tajkepe

http://www.brueckenschlagbrenner.com/achtung-lesen-gef%C3%A4hrdet-die-dummheit-attenzione-leggi-riduce-la-stupidit%C3%A0/der-elefant-soliman-%C3%BCberquert-die-alpen/ - http://profunduslibrum2.blogspot.hu/2012/06/jose-saramago-az-elefant-utja.html

https://books.google.hu/books?id=UCrjBAAAQBAJ&pg=PA50&lpg=PA50&dq=soliman+elephant+of+Maximilian&source=bl&ots=w1jdsRIwbc&sig=eCGOi1tT9OygSKfoFDPqw1pkBj4&hl=hu&sa=X&ved=0ahUKEwi6spPOkIbMAhVBM5oKHfFiDUEQ6AEIWDAJ#v=onepage&q=soliman%20elephant%20of%20Maximilian&f=false

https://wecanreaditforyouwholesale.com/2005-2009/elephant%E2%80%99s-journey-%E2%80%93-jose-saramago/

https://www.wien.gv.at/wiki/index.php/Elefant

http://www.editionas.net/literart/08_010_literart.html http://austria-forum.org/af/Wissenssammlungen/Essays/Vermischtes/Ein%20Elefant%20in%20Wien%201552

http://www.hotelelephant.com/files/2013/04/01_portrait_geschichte_de.pdf

https://www.bookbrowse.com/bb_briefs/detail/index.cfm/ezine_preview_number/5441/the-elephants-journey

https://www.booklooker.de/B%C3%BCcher/Angebote/titel=Hellafandt+alhir+-+Der+reisende+Elefant+Soliman+Vom+lebenden+F%C3%BCrtengeschenk+

 

Képek

Világtérkép, Ortelius féle változat

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:OrteliusWorldMap1570.jpg

Lisszabon, Belém

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lisbon_-_Lisbonne_-_Lisboa_1572.png

Valladolid

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Braun_Valladolid_UBHD.jpg

Barcelona

http://historic-cities.huji.ac.il/spain/barcelona/maps/braun_hogenberg_I_5_1_b.jpg

Genova

http://historic-cities.huji.ac.il/italy/genova/maps/braun_hogenberg_I_44_1_b.jpg

Milano

http://historic-cities.huji.ac.il/italy/milan/maps/braun_hogenberg_I_42_b.jpg

Piacenza

http://www.st-roch.com/sur-les-pas-de-saint-roch/son-pelerinage/#prettyPhoto[gallery1]/3/

Cremona

https://www.raremaps.com/gallery/detail/27040/Cremona/Bertelli.html

Mantova

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mappa_del_Ducato_di_Mantova_nel_1575.jpg

Verona

https://www.vialibri.net/item_pg_i/1014178-1648-verona-etsch-adige-venetien-gesamtansicht-aus-der-vogelschau-verona-fidelis.htm

Trento

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Trento_woodcut.jpg

Bolzano

https://it.wikipedia.org/wiki/File:Merian_bozen_1649.JPG

Brixen/Bressanone

http://historic-cities.huji.ac.il/italy/bressanone/maps/braun_hogenberg_IV_45_1_b.jpg

Innsbruck

http://historic-cities.huji.ac.il/austria/innsbruck/maps/braun_hogenberg_II_42_b.jpg

Hall in Tirol

http://pictures.abebooks.com/CPAULUSCH/14399546866.jpg

Wasserburg am Inn

http://www.wasserburg.de/de/stadtarchiv/stadtimfluss/derinnalsstdtebaulicherfaktor/VDep.1-0085.jpg

Mühldorf am Inn

http://www.salzburgmuseum.at/fileadmin/Salzburg_Museum/13_Landesausstellung/Bildergalerie/03_Am_Schauplatz/12_Muehldorf.jpg

Passau

http://historic-cities.huji.ac.il/germany/passau/maps/braun_hogenberg_III_46.html

Linz

https://www.raremaps.com/gallery/detail/29576/Linsum_Austraiae_vulgo_Lintz_Anno_1594/Braun-Hogenberg.html

Wien

http://historic-cities.huji.ac.il/austria/wien/maps/braun_hogenberg_I_41_1.html

http://pictures.abebooks.com/47551N/16009617377.jpg Brenner hágó

http://www.lib.utexas.edu/maps/historical/shepherd/europe_1560.jpg - térkép, 1560

http://www.hotelelephant.com/files/2015/12/037547.jpg - Brixen Hotel




 

süti beállítások módosítása